Flash 26 oktober 2018


KIK. portretserie

De digitale media is niet meer weg te denken uit het leven van de hedendaagse tieners. Video’s worden bekeken op YouTube, muziek wordt beluisterd via Spotify en het contact met vrienden verloopt via sociale media als WhatsApp, Instagram en Snapchat. Doorgaans is er veel commentaar op deze ontwikkelingen, maar er blijken toch ook wel een hoop voordelen aan te zitten! Wij vroegen de twee broers Koen en Thom en de twee zussen Caitlin en Ashley naar leven in de digitale wereld.

“Ik ben gewoon nieuwsgierig”

Koen (13) heeft zijn telefoon eigenlijk áltijd bij zich. “Ze zijn onafscheidelijk”, grapt zijn broer Thom vanuit de fotostudio. “Hij is lekker klein en je hebt gewoon alles in één apparaatje”, legt Koen uit.


Hij is lekker klein en je hebt gewoon alles in één apparaatje”


De meest gebruikte apps op zijn telefoon zijn Snapchat, Instagram, YouTube en WhatsApp. Wat hij het allerliefste doet is Snapchat. Hij deelt veel foto’s op zijn account, van selfies met gekke filters tot foto’s van waar je op dat moment bent. “Als ik bijvoorbeeld in een restaurant zit, deel ik dit op mijn Snapchat”, vertelt Koen, “of bijvoorbeeld wanneer ik in het vliegtuig zit of dat ik vanavond een bruiloft heb”. Sociale media is volgens Koen een succes door de nieuwsgierigheid van mensen. “Zelf vind ik het ook altijd leuk om te zien wat anderen doen, waar ze zijn en wat ze behaald hebben.” Toch zou hij er niet de héle dag mee bezig willen zijn. Vloggen is, in tegenstelling tot zijn broertje, helemaal niet zijn ding. “Waarom zou je je hele leven op video willen delen? Bijvoorbeeld dat je relatie uit is?”. Wel kijkt hij video’s van andere vloggers, zoals Enzo Knol. Ook dit doet hij eigenlijk puur uit nieuwsgierigheid, bijvoorbeeld wanneer de titel van de video hem aanspreekt. “Maar soms blijkt dat onderwerp amper in de video terug te komen. Dan kan ik echt denken ‘waar heb ik nou eigenlijk naar gekeken?’ Maar je raakt er aan gewend.” De video’s van StukTV kijkt Koen maar al te graag. “Zij doen eigenlijk altijd hele rare, aparte dingen. Maar dat maakt de video’s juist zo leuk om naar te kijken. Zo hadden ze bijvoorbeeld een keer ingebroken in een gebouw en bleven daar een nacht slapen.”


“Soms denk ik achteraf: waar heb ik nou eigenlijk naar gekeken?”


Daarnaast is je smartphone natuurlijk ook een heel handig hulpmiddel om muziek te luisteren op de fiets of tijdens het leren én om het contact met vrienden te onderhouden. Zijn vrienden spreekt Koen namelijk vooral via WhatsApp. Vooral Lotte, een vriendin van de scouting. Maar ook het schrijven van een kaart is Koen nog niet verleerd, want dit is voor een verjaardag of andere bijzondere gelegenheid toch net iets echter en specialer!

“Ik wil later een beroemde vlogger worden”

Thom (16) speelt het liefst de hele dag met zijn tablet. “De tablet is echt een uitkomst”, vertelt Angela, de moeder van Thom. Zo kan Thom bijvoorbeeld praten tegen zijn tablet, wat vervolgens automatisch wordt uitgetypt. Echt fantastisch voor een jongen die niet kan lezen of schrijven. “Maar ook de wereld wordt een stuk groter door zijn tablet”, vertelt Angela verder, “Thom heeft een klein sociaal leven, omdat hij niet zo makkelijk bij vrienden kan spelen. Door sociale media heeft hij alsnog dagelijks contact met de clowns en andere kinderen”.


“De wereld wordt een stuk groter door zijn tablet”


Wat hij allemaal doet op zijn tablet? “Chatten met de clowns!”, vertelt Thom enthousiast. Zijn moeder begint meteen te lachen: “Ja, hij staat hier echt mee op en gaat ermee naar bed”. Via deze app kan hij ‘real live’ met ze videobellen. Ze hebben zelfs een keer een film gemaakt samen: “De film ging over mijzelf – als politieman – en Sjappoo de clown!” Ook luistert Thom veel muziek via Spotify of - misschien nog wel leuker - maakt hij zelf muziek. “Ik heb een karaoke set, die ik op mijn tablet kan aansluiten”, vertelt Thom, “Ik zing, speel gitaar en drum via een drumstel in mijn tablet”.


“Ik chat graag met de clowns”


Thom is vlogger en deelt het liefst zijn hele leven op video! In deze filmpjes vertelt hij bijvoorbeeld wat hij aan het doen is, zingt hij of speelt hij muziek. Hoe hij aan deze inspiratie komt? Door het kijken naar andere vloggers! Ondanks dat hij het al aardig ver geschopt heeft, al zegt hij het zelf, zou hij het liefst een hele beroemde vlogger willen worden later! En zoals Enzo Knol ook altijd eindigt: “Dikke vette peace!”

“Snapchat gebruik ik het liefst”

Ashley (15) vindt het moeilijk om te kiezen welke social media app zij het liefst gebruikt: “Maar als ik dan toch moet kiezen, dan kies ik voor Snapchat omdat ik daar meer met mensen op praat”.


“Werken met social media trekt mij niet, alle negativiteit schrikt mij af”


Als Ashley volgend jaar klaar is met haar VMBO wil zij dezelfde opleiding als Caitlin gaan doen. Ashley wil namelijk het liefst werken bij een kinderdagverblijf “Een beroep waarbij social media een grote rol speelt lijkt mij helemaal niets. Mensen pesten zo makkelijk vanachter hun kleine schermpjes, die negativiteit schrikt mij af”. Net als Caitlin gebruikt Ashley social media privé, gewoon om met bijvoorbeeld vriendinnen te praten.

Met vriendinnen communiceert Ashley het meest via Snapchat. Ze wisselen dan vaak foto’s en filmpjes af met tekstberichten. WhatsApp gebruikt ze ook vaak, maar toch net wat minder dan Snapchat.


“Rutger en Thomas zijn mijn favorieten”


Ashley kijkt veel filmpjes op YouTube van Nederlandse Youtubers: “Rutger en Thomas zijn mijn favorieten maar ik kijk bijvoorbeeld ook naar Enzo Knol en UberQuin”. Bij hen heeft ze niet het gevoel dat zij doen alsof zij een perfect leven leiden. “Ik kijk ook veel op Netflix, dat is geen social media, maar ik besteed er wel veel tijd aan”.

“Facebook vind ik voor oudere mensen, dat gebruik ik niet”

Voor Caitlin (16) geen tablet, maar het liefst een telefoon waar zij alles op doet. WhatsApp vindt zij het belangrijkst, maar ook Snapchat en Instagram worden veel gebruikt. Facebook gebruikt ze niet, want dat vindt ze voor oudere mensen.


“Ik kan ook de leraren appen als ik ergens hulp bij nodig heb”


Van WhatsApp maakt Caitlin het meeste gebruik omdat zij dit super handig vindt om even snel een vraag te stellen. Dan kan ze bijvoorbeeld leraren of vriendinnen appen zonder dat ze langs hoeft te gaan. WhatsApp is ook super handig om contact met mensen uit het buitenland te onderhouden: “Ik zit in een community met allemaal fans van One Direction. In zo’n groep zitten mensen van over de hele wereld. Met hen zit ik in een groepsgesprek op WhatsApp een praat ik constant Engels”.

Met vriendinnen kletst Caitlin meestal gewoon op school en af en toe via WhatsApp: “Ik doe ook veel aan videobellen, want het is altijd het leukst als je iemand kan zien terwijl je met die persoon praat”.


“Kerstkaartjes verstuur ik nog elk jaar”


Caitlin houdt ook nog van traditionele communicatie en stuurt daarom nog altijd kerstkaartjes naar vriendinnen, klasgenoten en leraren. Ze schrijft deze ook zelf en voorziet de meeste ook nog van een persoonlijk verhaaltje.

“Al die ‘perfecte levens’ hoef ik niet te zien”


Naar YouTube kijkt ze niet erg veel, eigenlijk alleen naar LifeofYvonne: “Ik ken haar van ‘Wie is de Mol?’ en ik kwam haar toevallig tegen. Verder volg ik niemand, want al die zogenaamd perfecte levens hoef ik niet te zien”.

AJAX kaarten

Kaarten voor de wedstrijd AJAX - Go Ahead Eagles op 31 oktober

Bedankt voor jullie aanmelding voor de AJAX kaarten. In totaal vertrekken er 50 Opkikker fans naar de Arena voor de wedstrijd AJAX - Go Ahead Eagles. Er kunnen helaas geen extra kaarten meer verstrekt worden.

de Koffiemorning is in volle gang!

De maand oktober is de maand van de Koffie Morning. En dat is het ook zeker! We zien ontzettend veel foto’s en video’s voorbij komen van Koffie Mornings die door het hele land georganiseerd worden. Er zijn al ontelbaar veel heerlijke taarten gebakken en bakjes koffie gezet. Wederom blijkt deze actie letterlijk en figuurlijk goed in de smaak te vallen. Hieronder een overzicht van foto’s die wij allemaal hebben binnen gekregen. En dit is slechts een klein deel van de Koffie Mornings die georganiseerd zijn! Ga zo door allemaal!

Acties

datum


26 oktober

30 oktober

20 januari

wie

Marja Plantenga

Jeffrey Kesselaar

Harry Jonk

waar

SN Voetbaldagen

TNT Express

Maak me fit

wat

Cheque

Presentatie/Cheque

Cheque

Plaats

Hurdegaryp

Duiven

Tuitjenhorn

Helpen bij een actie?

Sponsorloop P.c.b de olijfboom

In Almere is er door de leerlingen van P.C.B. De Olijfboom op 28 september heel hard gerend om zoveel mogelijk rondjes te rennen tijdens de sponsorloop. De leerlingen deden dit omdat ze doormiddel van een sponsorloop zoveel mogelijk geld probeerde op te halen voor Stichting Opkikker. De leerlingen zouden graag op 30 oktober om 9.00 uur een cheque overhandigen aan een vrijwilliger van Stichting Opkikker. Mocht dit je leuk lijken stuur dan een mail naar lottedrieman@opkikker.nl .