Pedagogisch medewerkster

Marleen (RKZ) vertelt

We zijn super trots op het feit dat we inmiddels structureel samenwerken met maar liefst 95 ziekenhuizen, waaronder alle academische! Zo ook met het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, bekend om hun gespecialiseerde brandwondencentrum. Marleen Beemsterboer werkt al sinds 2001 als pedagogisch medewerkster in het RKZ en weet als geen ander hoeveel impact ziekte heeft op de kinderen, maar ook op ouders, broers en zussen. Ze vertelt haar verhaal!

Wanneer een kind ziek is of (ernstige) brandwonden heeft opgelopen, breekt er voor het kind, de ouders, broers en zussen een hele intensieve periode aan. Ze maken zich zorgen, kampen vaak met schuldgevoelens en hun dagelijkse leven staat helemaal op zijn kop. Daar komt bij dat het kind vaak ver van huis is, waardoor broers, zussen en familie niet makkelijk ‘even’ op visite kunnen komen. Wanneer het kind wordt ontslagen uit het ziekenhuis, wordt het gezin weer herenigd. Maar dit is het begin van een nieuwe, moeilijke periode: de verwerking. Ze moeten leren omgaan met hun litteken en het trauma. Hierin probeer ik ze tijdens de opnamen al op voor te bereiden als pedagogisch medewerker en ze zo goed mogelijk te begeleiden.

Aan het begin van de opnamen, komt er veel op de gezinnen af. Ouders van kinderen met brandwonden zijn op dat moment vaak nog in shock. Maar aan het eind van de opname komen ze meer tot rust en dat is het moment dat wij deze gezinnen een Opkikkerdag aanbieden. Dit is voor hen een dag, waarbij ze alle zorgen even achter zich kunnen laten. Een dag echt samen zijn, verwend worden en je prins of prinses voelen. En als ik steeds weer die enthousiaste verhalen hoor, blijkt het keer op keer weer een succes te zijn!

“Voor de patiënt, maar zeker ook voor het hele gezin, wordt dit dan een dag om nooit te vergeten.”

Het aantal mensen dat Stichting Opkikker helpt, vind ik echt uniek. Maar ook de organisatie is erg bijzonder. Heeft het gezin geen eigen vervoer? Dan zorgt de Opkikker in deze uitzonderlijke situatie voor een oplossing. Voor de patiënt, maar zeker ook voor het hele gezin, wordt dit dan een dag om nooit te vergeten. Niet alleen het zieke kind, maar ook de broers en zussen worden lekker verwend en dit is heel belangrijk.

Om een voorbeeld te geven:
Onlangs lag er een meisje van zes jaar in het Rode Kruis Ziekenhuis, omdat ze in het buitenland een ernstig auto ongeluk had meegemaakt, waarbij haar hoofd ernstig verbrand was. Ze heeft een maand in het buitenland in het ziekenhuis gelegen en is daarna met het vliegtuig overgeplaatst naar ons brandwonden centrum. Voor het meisje, maar ook voor de rest van het gezin, was dit een vreselijk zware periode. Ze lag tenslotte in een ziekenhuis waar ze een andere taal spraken, ze had heel veel pijn en kampten allemaal met veel angst en onzekerheden.

“Ik had haar in al die tijd nog nooit zo blij gezien.”

Aan het eind van haar behandeling, boden we het gezin een Opkikkerdag aan. Zij kwam later, samen met haar moeder, naar de afdeling toe om te vertellen wat ze allemaal had gedaan. Te veel om op te noemen! Ik had haar in al die tijd nog nooit zo blij gezien. Ook haar moeder was zo ongelofelijk blij en bedankte ons voor deze dag. Het was onbeschrijfelijk!

Esther van

hoofdpijnnet

verteld

Hoofdpijnnet is dé landelijke vereniging voor mensen met ernstige hoofdpijnklachten. Na zes jaar bestuurslid te zijn geweest, weet Esther als geen ander hoeveel impact hoofdpijn heeft op het dagelijks leven van gezinsleden. Ze is dan ook enorm blij dat ze sinds 2016 de mogelijkheid hebben om jongeren met ernstige hoofdpijnklachten en hun gezin een Opkikkerdag aan te bieden. Ze vertelt ons haar verhaal!

Als je veel last hebt van (ernstige) hoofdpijn of migraine, dan wordt je leven hier enorm door beïnvloed. De zoektocht naar de juiste behandeling kost heel veel energie en lijkt soms uitzichtloos. Zowel het kind met hoofdpijnklachten als de gezinsleden maken een hele lastige periode door. Je wilt hen belonen voor de kracht en onmeetbare inzet die ze voor elkaar over hebben binnen het gezin. Dit verdient aandacht en een vorm van waardering.

“De impact van hoofdpijn en migraine wordt onderschat in de maatschappij, maar deze is enorm.”

In 2015 traden we daarom in contact met Stichting Opkikker. Sindsdien mogen wij als vereniging deze gezinnen aanmelden voor een Opkikkerdag. Dit was een super mooie erkenning voor deze jongeren, aangezien zij hiermee ook indirect de erkenning kregen dat migraine en andere ernstige hoofdpijnvormen gezien wordt, ook bij Stichting Opkikker, als aandoening die je hele leven, en dat van je naasten, op zijn kop kan zetten. De impact wordt onderschat in de maatschappij, maar deze is enorm.

We hebben inmiddels al best een aantal gezinnen aangemeld en de reacties die wij krijgen zijn van zeer ontroerend tot super enthousiast. Iedereen was zo blij met de dag; even niet denken aan de ziekte, maar echt met elkaar bezig zijn. Weg van alle ellende. De Opkikkerdag geeft ze de mogelijkheid om leuke dingen te kunnen doen – met de mogelijkheid om te kunnen rusten wanneer nodig – met elkaar als gezin.

Zo gaf ik een tijdje geleden een gezin op met drie kinderen. Eén van de kinderen – een meisje – kampt met ernstige hoofdpijnklachten. Zij zelf, maar ook haar ouders en haar twee broertjes hadden veel last van de gevolgen hiervan. Zo zorgde haar hoofdpijnproblemen voor bijvoorbeeld veel onzekerheid op school en sloegen alle behandelingen maar niet aan. De Opkikkerdag was voor hen een echte Opkikker. Iedereen heeft volop genoten – ook haar broertjes! Ze waren geëmotioneerd door al die lieve vrijwilligers die voor ze klaarstonden. En de foto’s die ze na afloop hadden gekregen, waren ook van onschatbare waarde. Deze ontvingen ze de dag voor kerst en hebben ze al vaak teruggekeken vertelden ze. De kikkerknuffel wordt vanaf nu ieder jaar in de kerstboom geplaatst, zodat ze er weer met een lach aan terug kunnen denken.

“Overal wordt aan gedacht en dat is heel bijzonder.”

Stichting Opkikker is een zeer laagdrempelige organisatie die het hart op de goede plek heeft en écht werkt vanuit hun liefde voor de zieke kinderen/jongeren en hun gezin. Hartverwarmend! Overal wordt aan gedacht en dat is heel bijzonder.

Een gezin aanmelden

Gezinnen worden aangemeld voor een Opkikkerdag door de pedagogisch en maatschappelijk medewerkers van het ziekenhuis of de instelling waar het kind onder behandeling is. Wij werken inmiddels samen met maar liefst 95 ziekenhuizen en instellingen, waaronder alle academische! Waarom wij hiervoor gekozen hebben? Zij staan het dichtst bij de gezinnen gedurende hun behandeling en hebben de meeste inzicht in de situatie en de behoeften van het gezin.

Ken jij een gezin met een ziek kind onder de 18 jaar en kunnen zij volgens jou wel extra kracht gebruiken? Het is ook mogelijk om een gezin aan te melden als belangstellend via onze website.

Volg hiervoor de volgende drie stappen:

Stap 1: Geef de gegevens van het gezin door via het formulier op onze website via onderstaande link.

Stap 2: Het gezin ontvangt van ons een medische verklaring, welke moet worden ingevuld door de behandelend arts.
Stap 3: Wanneer de arts de verklaring heeft ingevuld, stuurt het gezin deze naar ons terug.

Zodra wij deze medische verklaring retour hebben ontvangen, zal het gezin een uitnodiging van ons krijgen op het moment dat wij de mogelijkheid hebben om een Opkikker voor hen te organiseren.