Het verhaal van..

Wij helpen met man en macht, met vrijwilligers en enthousiastelingen, met donateurs en sponsors, gezinnen met een ziek kind een positieve boost te geven. Vandaag, morgen en volgend jaar. Zo bouwen we aan een langdurige keten van kracht.


Lees je mee met verhaal van André Kuipers, Kok Casper en Karina van team Kind?

André Kuipers: “Wat Opkikker doet, is meer dan een dag. Het geeft ontzettend veel kracht aan de gezinnen.”

Ambassadeur Stijn

in gesprek met André Kuipers

Voor ons ambassadeursmagazine KIK. komen we nog wel eens wat BN’ers (bekende Nederlanders) tegen. Zo mocht, voor onze afgelopen editie, ambassadeur Stijn wel iets heel bijzonders doen: hij mocht André Kuipers interviewen! André Kuipers heeft zich in het verleden ook al meerdere keren ingezet voor de stichting en vertelt Stijn waarom!

André is naast astronaut ook arts. En vader. Dit zorgt er mede voor dat hij Stichting Opkikker een warm hart toedraagt. Hij kent de stichting dan ook al langer: “Ik ken de stichting al 10 jaar, misschien wel langer. Ik heb vroeger ook dingen voor de stichting gedaan, zoals kinderen rondleiden bij de Space Expo. Het is een prachtig initiatief; het is heel leuk om de kinderen maar ook de mensen eromheen – broertjes, zusjes en ouders - blij te maken!”

En wat hij zo mooi aan de stichting vindt? “ik ben zelf arts en heb op kinderafdelingen gewerkt en ik ben zelf ook vader. Hierdoor weet ik: kinderen horen gewoon niet ziek te zijn! Het voelt gewoon onnatuurlijk als een kind ziek is en daar wil je graag wat voor doen. Voor een kind kost het heel veel energie als je ziek bent, iets (tijdelijk) niet meer kan en je niet weet wat de toekomst gaat brengen. Dit, samen met de ziekenhuis opnames, is zwaar, belastend en onzeker. Ook voor de mensen eromheen. Dus als je hen op een leuke manier een bijzondere dag kunt bezorgen, dan doe je dat natuurlijk meteen.

“En daar komt bij: het geeft ook degene die er aan mee werkt – zoals ik - een goed gevoel. Dus het is aan alle kanten positief!”

Wat Opkikker doet, is meer dan een dag. Het is iets wat je voor altijd bijblijft, wat voor altijd in je hoofd blijft zitten. Het geeft ontzettend veel kracht aan de gezinnen. Ze maken dingen mee die andere mensen niet mee maken. Het geeft iets speciaals en dat hebben deze mensen nodig. Omdat je aan de andere kant zoveel energie kwijt raakt - qua behandelingen en dat soort dingen - Is het juist ook heel belangrijk om iets positiefs terug te krijgen. En daarom is Stichting Opkikker een heel goed initiatief, door precies dát te doen. En daar komt bij: het geeft ook degene die er aan mee werkt – zoals ik - een goed gevoel. Dus het is aan alle kanten positief!”


En dat is precies waar we het voor doen!

Relatie aan het woord

“Dankzij mijn dochter ben ik

in aanraking gekomen met Stichting Opkikker”

Ook Casper is onderdeel van Stichting Opkikker en steekt keer op keer zijn handen uit de mouwen voor onze gezinnen. En hoe! Na jarenlang Chef-kok geweest te zijn van het Sterrenteam van Defensie, kookt hij nu alleen nog maar thuis én met de gezinnen tijdens de Opkikkerdagen. Hij vertelt zijn verhaal.

Een aantal jaar geleden bracht ik mijn dochter naar Center Parcs de Eemhof. Ze liep op dat moment stage bij Stichting Opkikker en zou die dag gaan helpen tijdens een Opkikkerdag. Toen ik het park op reed zag ik allemaal vlaggen, maar had eigenlijk geen idee wat ze ging doen. Toen ze ’s avonds weer thuis kwam, zei ze: “pap, ze zoeken een kok en ik heb gezegd dat jij dat wel wilt doen.” Ik besloot maar naar haar te luisteren en meldde mezelf aan als kok.

“Ik besloot maar naar haar te luisteren en meldde mezelf aan als kok.”

Tijdens een Opkikkerdag ga ik met gezinnen aan de slag in de Opkikkerkeuken. Vanaf het moment dat ze binnenkomen, behandel ik ze als kok en benoem ik de kinderen tot chef-kok. Net als in een echte keuken, waar altijd een bepaalde hiërarchie is. En hoe leuk is het om tegen je ouders te zeggen wat zij moeten doen? Vooraf verzin ik een gerecht dat we gaan maken, een uitgangspunt, en dat leg ik allemaal klaar. Om ervoor te zorgen dat de gezinnen het gerecht eventueel thuis ook nog een keer kunnen maken, haal ik alle ingrediënten uit de supermarkt. Vervolgens gaan we aan de slag en leer ik ze het hele plaatje, van het snijden tot aan het opmaken van het bord.

Zo heb ik bijvoorbeeld in de zomer een keer met een gezin op verschillende manieren aardbeien verwerkt. Een lolly van aardbei, gebakken aardbeien, een aardbeienbonbon, een soepje van aardbeien enzovoort. Dat was echt heel erg leuk! Kinderen, jong en oud, reageren ook altijd heel enthousiast en vinden het heel bijzonder om eens als professionele kok aan de slag te gaan.

“Stichting Opkikker maakt iets in mij los wat nergens anders lukt.”

Die eerste Opkikkerdag heeft zoveel indruk op mij gemaakt. Ik kom uit een hele harde wereld. Als je dan ineens aan het koken bent met kinderen die al zoveel hebben meegemaakt in hun korte leven, kinderen die altijd maar doorgaan, dan komt dat wel binnen. Je bent je enorm bewust van wat je zelf allemaal wel en niet kunt en leert echt te genieten van de mooie momenten. Zoals wanneer mijn dochter, tussen de drukte door, voor mij aan het koken is. Het is echt super dat je de gezinnen op deze manier gewoon een mooie dag kunt geven. Mezelf inzetten tijdens de Opkikkerdagen helpt mij echt om een stuk zachter te worden. En dan sluit je de dag af met het uitzwaaifeest. Stiekem heb ik hier wel natte ogen gehad. Stichting Opkikker maakt iets in mij los, wat nergens anders lukt. Soms denk ik zelfs: zou ik hier niet meer mijn werk van kunnen maken?!

Een kijkje achter de schermen

bij Stichting Opkikker

Altijd al afgevraagd hoe een Opkikkerdag tot stand komt? Wie hier aan meewerken en wat er allemaal moet gebeuren? Tijd voor een kijkje achter de schermen bij Stichting Opkikker! We beginnen dit keer bij het begin: het moment dat een gezin wordt aangemeld. Hiervoor zijn we in gesprek gegaan met Karina, coördinator kind zaken. Zij is, samen met haar collega Daphne, verantwoordelijk voor het contact met de ziekenhuizen en instellingen, met de Opkikkergezinnen en de zaken hieromheen. Ze vertelt in het kort wat ze precies doet!

Karina en Daphne verwerken de aanmeldingen van gezinnen en delen de gezinnen in op een Opkikkerdag. Deze aanmeldingen verlopen op twee verschillende manieren. In eerste instantie werken wij hiervoor samen met maar liefst 95 ziekenhuizen en instellingen, waaronder academische. De pedagogisch en maatschappelijk medewerkers van deze ziekenhuizen en instellingen hebben de mogelijkheid om een aantal gezinnen per Opkikkerdag aan te melden. Daarnaast kunnen gezinnen ook worden aangemeld via onze website. De gezinnen die op deze manier worden aangemeld, worden op de ‘belangstellendenlijst’ gezet en wanneer er een plekje vrij is op een Opkikkerdag, wordt hier een beroep op gedaan. Nadat de aanmelding binnen is, wordt door Karina en Daphne allereerst nog gecheckt of het gezin ook echt binnen de doelgroep valt en niet in de afgelopen vijf jaar al een Opkikkerdag heeft gehad. “Zo kunnen we zoveel mogelijk gezinnen een Opkikker bezorgen”, vertelt Karina.

“de kersjes op de taart probeer je er wel echt uit te halen”

Zodra de aanmelding rond is, kan het organiseren beginnen! “Tijdens het telefonische intakegesprek wordt het gezin het hemd van het lijf gevraagd, zodat we precies weten wat alle wensen en dromen zijn van het gezin”, vertelt Karina. “Aan de hand hiervan maken we voor ieder gezin een persoonlijk programma, waarbij wij zoveel mogelijk rekening houden met hun specifieke wensen.” Tijdens het maken van de programma’s, zijn Karina en Daphne dan ook volop aan het puzzelen. Bij speciale wensen, wordt er natuurlijk ook altijd gekeken wat er mogelijk is: “de kersjes op de taart probeer je er wel echt uit te halen”.

Wanneer het programma is gemaakt en de Opkikkerdag nadert, is het tijd voor de laatste voorbereidingen. De definitieve uitnodigingen worden verstuurd en de draaiboeken met alle benodigdheden – zoals dieetbonnen, naamkaartjes en eventuele entreekaartjes -voor het gezin worden in enveloppen klaargezet. Deze worden op de Opkikkerdag aan de persoonlijke vrijwilliger van het gezin gegeven, zodat die goed voorbereid is en het gezin een extra speciale dag kan geven!

“Als je de gezinnen uiteindelijk op de dag zelf ziet en merkt dat je er echt het beste voor het gezin uit hebt gehaald, krijg je er echt een goed gevoel van!”

Het lastige aan zoveel planning, is dat er op het laatste moment plotseling toch nog dingen kunnen veranderen. Gezinnen, maar ook relaties of vrijwilligers, kunnen bijvoorbeeld onvoorzien afzeggen. Dit zorgt ervoor dat Karina en Daphne goed moeten kunnen schakelen.

Wat Karina het allerleukst vindt aan haar werk? “Het contact met zowel de ziekenhuizen als met de gezinnen. Alle vragen over de Opkikkerdag komen bij ons terecht. Ondanks dat je niet alle gezinnen spreekt, leer je ze, door het lezen van de intakes en druk met hun programma’s bezig te zijn, wel goed kennen. En als je de gezinnen uiteindelijk op de dag zelf ziet en merkt dat je er echt het beste voor het gezin uit hebt gehaald, krijg je er echt een goed gevoel van!”